02.07.2018

Prezbitersko ređenje u sarajevskoj katedrali

Kardinal Vinko Puljić zaredio je dvojicu đakona za prezbitere Franjevačke provincije Bosne Srebrene: fra Maria Dadića i fra Silvia Zlatarevića.

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je tijekom svečanog misnog slavlja dvojicu đakona za svećenike Franjevačke provincije Bosne Srebrene: fra Maria Dadića i fra Silvia Zlatarevića.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne, kao i sve koji su povezani putem valova Radio Marije. Potaknuo je sve da na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla posebno mole za današnjeg živog Petra papu Franju, „jer on u ime sv. Petra vodi ovu Crkvu kao njegov nasljednik u ime Isusa Krista". Izrazivši radost zbog čina ređenja dvojice đakona franjevaca Bosne Srebrene, pozdravio je njih osobno i njihovu rodbinu, osobito roditelje, zatim vjernike iz župa iz kojih ređenici dolaze, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića zajedno sa svim odgojiteljima iz Franjevačke bogoslovije, sve misnike raznih službi, redovnice, bogoslove, a na poseban način delegaciju iz biskupije Limburg u Njemačkoj s kojom već godinama Vrhbosanska nadbiskupija ima blisku suradnju.

„Nikad neću zaboraviti umirovljenog biskupa Limburga mons. Franza Kamphausa, koji je, kad mi je bilo najteže, došao ovdje ohrabriti me", kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je nedugo nakon toga biskup Kamphaus poslao svoga, socijalno zauzetog svećenika dr. sc. Ernsta Leuningera koji je provodio akciju „Ovce za Bosnu" u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a koji je nedavno preminuo. Kardinal Puljić potaknuo je stoga nazočne da njegovu dušu uključe u svoje molitve. Posebno je pozdravio sadašnjeg limburškog biskupa dr. Georga Bätzinga i cijelu delegaciju te izrazio radost što će na kraju mise biti potpisan sporazum o suradnji između biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije. Na kraju je svima koji nose ime apostolskih prvaka čestitao imendan, te godišnjicu ređenja koju na svetkovinu sv. Petra i Pavla slavi većina svećenika.

Nakon što je meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavio kandidate za svećeničko ređenje, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed. Osvrćući se na svetkovinu, kazao je da ona obilježava Crkvu koju je Krist osnovao i povjerio Petru i apostolima da je uz pomoć Duh Svetoga vode kroz povijest, ali i da se danas posebno moli za „Petra naših dana", kao i za apostolski zbor. Istaknuo je da na poseban način žele postati svjesni Isusove geste kojom je izabrao apostole, ne zato što su bili sveci, nego jer im je darovao povjerenje. Podsjetio je da je Petar, prvak apostolski, zatajio Isusa, ali da mu Isus nije prigovorio već ga samo upitao: „Ljubiš li me više nego ovi?" „Nema na zemlji čovjeka koji nema grijeha. Ovom zemljom hoditi teško je, a da se ne uprlja. Ali, bitno je da se nikad ne ponosimo grijehom, ne hvalimo grijehom, nego je potrebno znati se skrušiti radi svoje grješnosti", istaknuo je kardinal Puljić dodavši da je pak najbitnije Gospodinu iskreno dati do znanja da ga volimo.

Kardinal Puljić upozorio je da se danas često govori o „krizi zvanja". „Ne, nije kriza zvanja. Kriza je što mnoga zvanja nisu rođena jer su ih spriječili roditelji. Ubili su ih prije rođenja. Mnoga zvanja nisu došla na svijet", kazao je kardinal Puljić ističući da je, kad se govori o krizi zvanja, potrebno govoriti o krizi ljubavi prema životu. „Tamo gdje cvjeta život, tamo će biti zvanja", kazao je kardinal Puljić naglasivši da svećenici, redovnici i redovnice niču iz obitelji – „prvog gnijezda duhovnih zvanja", te potaknuo nazočne da osobito mole za duhovna zvanja.

Obrativši se nazočnim svećenicima pojasnio je da je danas čovjeku potrebna Božja ljubav te da je stoga potrebno istinski svjedočiti i propovijedati Isusa. „Neka u vama uvijek mogu pročitati život sv. Franje koji je volio Isusa", potaknuo je kardinal Puljić kazavši da nam je i danas potreban upravo jedan takav primjer predanosti Kristu. „Da bi to mogli istinski živjeti, računajte da vam Crkva povjerava posebno mjesto u Crkvi, da budete molitelji koji će srcem moliti, ne samo ponavljajući 'Gospodine, Gospodine', nego srcem", ohrabrivši ih da se ne boje križa".

Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja. Na kraju mise kardinal Puljić je čestitao svećenicima koji slave srebrni i zlatni jubilej misništva i podijelio im prigodne uspomene.

Na kraju mise uslijedio je čin potpisivanja partnerstva Vrhbosanske nadbiskupije i biskupije Limburg. Nakon molitve dokument su potpisali kardinal Puljić, biskup Bätzing, predsjednica Biskupijskog vijeća Limburg gđa. Schillai i vlč. Šimo Maršić, koordinator za partnerstvo Vrhbosanske nadbiskupije i biskupije Limburg.

Na misi je pjevao bogoslovski zbor Franjevačke teologije u Sarajevu „Fra Nenad Dujić".

Zaređeni svećenici:

Fra Mario je sin Slavka i Snježane r. Vujica, rođen 1992. u Fojnici. Kršten je župi Imena Marijina u Gromiljaku. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Mladu Misu slavit će 26. kolovoza u Gromiljaku.

Fra Silvio je sin Pave i Kate r. Dabić, rođen 1992. u Vinkovcima. Kršten je u župi Uznesenja BDM u Tolisi. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene te će mladu Misu proslaviti 5. kolovoza u Tolisi.

(IKA/KTA)