26.03.2018

Zaključna poruka XVIII. generalne skupštine UCESM-a

"Poštujući i braneći dostojanstvo i prava svih migranata, nastojat ćemo odgovoriti na njihove potrebe pružanjem pratnje i usluga te zalaganjem za ta prava."

Sudionici XVIII. generalne skupštine Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica UCESM-a koja je održana od 5. do 10. ožujka u Snagovu (Rumunjska) uputili su zaključnu poruku svim redovnicima i redovnicama u Europi i žele pružiti poticaj i nadahnuće kako bi se još bolje nosili s problemima migranata i izbjeglica. Poruka je sada dostupna i u hrvatskom prijevodu, te je donosimo u cijelosti.

Tijekom ovih nekoliko dana imali smo priliku doživjeti veliko jedinstvo u različitosti. Okupljeni kao redovnici i redovnice Europe, čuli smo poziv Boga i Crkve da izađemo ususret osobama u potrebi.

Duboko nas pogađa patnja milijuna ljudi raseljenih po svijetu i unutar Europe. Kao UCESM (Unija europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica) želimo raširiti prostor svoga šatora kako bismo im pružili dobrodošlicu.

Nadahnuti evanđeljem Isusa Krista, potaknuti Duhom Svetim i izazovima o kojima smo slušali sve ovo vrijeme što smo ga proveli zajedno, nastavit ćemo se zauzimati za migrantsku populaciju u Europi. Poštujući i braneći dostojanstvo i prava svih migranata, nastojat ćemo odgovoriti na njihove potrebe pružanjem pratnje i usluga te zalaganjem za ta prava.

UCESM, koji obuhvaća međukulturalne zajednice u Crkvi u Europi, zauzima se za svoju raseljenu braću i sestre u prijateljstvu i molitvi. Podupiremo njihovo pravo da imaju dom. Naša je želja da budemo otvoreni svima srcem koje sluša.

Svi smo pozvani da izađemo, da se susrećemo s migrantima i konkretno se založimo za njih u kongregacijama i zajednicama u kojima živimo. Upravo ćemo udružujući se na tome svjetskom putu razumijevanja i zalaganja biti proročki svjedoci Božje ljubavi prema svim ljudima. Ljubeći jedni druge, svojega bližnjeg kao drugoga i drukčijeg, prostor će se našega srca raširiti i naš će „šator" zakriliti još mnoštvo drugih, ističe se u poruci UCESM-a. (IKA)