13.03.2018

Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica u Splitu

Susret odgojitelja i odgojiteljica je održan o temi „Interpersonalna komunikacijska kompetencija u formacijskom procesu".

U Duhovnom centru Oaza svete Marije Krucifikse kod sestara službenica Milosrđa na Kamenu u Splitu od 9. do 11. ožujka održano je 47. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica, o temi „Interpersonalna komunikacijska kompetencija u formacijskom procesu". Na Vijećanju koje je organiziralo Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije okupilo se 30-ak odgojitelja i odgojiteljica iz različitih redovničkih zajednica s područja republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret je zbog sudjelovanja dviju školskih sestara franjevki iz Maribora zadobio i međunarodni karakter. U radu Vijećanja djelomično je sudjelovala s. Mariangela Galić, provincijalna glavarica službenica milosrđa u čijoj se zajednici sam susret i održavao.

Vijećanje je pozdravnim govorom otvorila s. M. Tea Barnjak, voditeljica Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica. Istaknula je da o važnosti ovakvih susreta govori činjenica da se su od 1972. do danas održavali bez prekida. Ta činjenica znak je budnoga praćenja redovničke formacije i svega onoga što na nju utječe iz same Crkve, ali i iz društva kojih je posvećeni život dio. S. Tea nazočnima je prenijela pozdrav s. Ana Marije Antolović, predsjednice Hrvatske redovničke konferencije.

Predavanja i radionice na zadanu temu priredio je don Đuliano Trdić, dr. med. i mr. psych., voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Trdić je vodeći se temom Vijećanja održao predavanja „Kako razmišljamo o socijalnom svijetu", „Empatija u interpersonalnoj komunikaciji", „Agresija i pasivna agresija u komunikaciji", „Interpersonalni konflikti", „Asertivna komunikacija", „Odnos moći, kontrola i granice u komunikaciji", „Elementi koje bi trebala sadržavati autobiografija kandidata/ice", „Simbolički govor", „Neverbalni govor" i „Elementi koje bi trebao sadržavati izvještaji o kandidatu/ici".

Na početku drugoga radnog dana, 10. ožujka, okupljene odgojitelje posjetio predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je predvodio euharistijsko slavlje tijekom kojega je prisutnima uputio prigodnu riječ, a potom se zadržao u razgovoru s odgojiteljima. Istoga dana u popodnevnim satima nadbiskup Barišić je u Nadbiskupskom ordinarijatu primio nekolicinu sudionika Vijećanja - don Đulijana Trdića, s. M. Teu Barnjak, i s. Danijelu Anić, članicu Povjerenstva i tajnicu Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. Razgovarali su o potrebi zajedničkoga i sustavnijega formiranja odgojitelja u redovničkim i dijecezanskim odgojnim zavodima i kućama.

Tijekom skoro 50 godina Vijećanja redovničkih odgojitelja uvijek su imala, a i danas imaju za cilj trajnu formaciju redovničkih odgojitelja kojima je povjerena zahtjevna i odgovorna zadaća praćenja mladih osoba u procesu razlučivanja zvanja za posvećeni život. Osim toga ovakvi susreti su dobra prigoda odgojiteljima za dijeljenje međusobnih iskustava, spoznaja, radosti, problema, pitanja kao i za upoznavanje te za bolju komunikaciju i umreženost u odgovornoj zadaći odgoja budućih posvećenih osoba ne samo za vlastite zajednice, nego za naš narod i Crkvu.

Posljednji dan rada dio sudionika posjetio je Franjevački samostan na Trsteniku gdje su na poziv magistra bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivice Jurića, sudjelovali na misi koju je predvodio magister bogoslova Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i član Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica fra Krunoslav Kocijan. Koncelebrirao je fra Domagoj Runje, profesor biblijske teologije na splitskom KBF-u i gvardijan samostana na Trsteniku.

Odgojiteljice iz Zagreba prije povratka pomolile su se u svetištu Gospe od Otoka. (IKA)