31.01.2018

Izaslanstvo iz BiH i Hrvatske stiglo u Ruandu na obilježavanje fra Vjekine smrti

Izaslanstvo čine: mons. Marko Semren, franjevci – Želimir Gogić, Zoran Tadić, Anto Barišić, Damir Pavić, vlč. Marinko Filipović i gosp. Danijel Mrvelj.

U subotu, 3. veljače bit će svečano obilježena 20. obljetnica smrti fra Vjeke Ćurića u Ruandu je stiglo izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje će u subotu, 3. veljače 2018. sudjelovati na obilježavanju 20. obljetnice smrti fra Vjeke Ćurića, koja će se održati u misiji Kiwumu. Izaslanstvo čine: mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, fra Želimir Gogić, župni i samostanski vikar iz Kreševa, fra Zoran Tadić, župnik iz Bugojna, fra Anto Barišić, župnik iz Petrinje, vlč. Marinko Filipović, župnik župe Novo Sarajevo, Danijel Mrvelj, poduzetnik iz Zagreba i fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Po dolasku u Centar fra Vjeko Ćurić srdačno ih je pozdravio fra Ivica Perić, voditelj ovoga Centra zajedno s ostalom braćom franjevcima. U jutarnjim satima su slavili Svetu misu koju je predslavio fra Aimable Bizimungu, definitor i meštar postulanata iz susjedne Kenije u zajedništvu s domaćim franjevcima i okupljenim narodom. Fra Aimable je u svojoj propovijedi istaknuo i život fra Vjeke Ćurića koji je bio duboko prožet vjerom i nadom te velikom ljubavlju prema narodu u Ruandi, gdje je i podnio mučeničku smrt.

Nakon Svete mise svi su se okupili kraj groba fra Vjeke koji se nalazi u crkvi, izmolili opijelo za pokoj njegove duše te su molili da im Bog udijeli milost kršćanskog svjedočenja po njegovu primjeru, a onda su posjetili i školu koja nosi njegovo ime. Tom prigodom su nazočili jutarnjem okupljanju brojne djece u školskom dvorištu i njihovoj jutarnjoj molitvi, a onda su ih posjetili i u njihovim učionicama od djece predškolske dobi pa sve do onih u strukovnim školama. Poseban je događaj u ovoj siromašnoj zemlji gledati djecu s bogatim osmijesima na licu i svjedočiti kako započinju novi dan s iskrenom molitvom na usnama.

U subotu, 3. veljače će biti svečana Sveta misa u 10 sati na kojoj će sudjelovati i drugi crkveni dostojanstvenici te tako odati zahvalu Bogu za život ovoga franjevca koji je svojom mučeničkom smrću posvjedočio svoju ljubav prema Bogu i ljubav prema narodu iz Ruande.

U isto vrijeme u BiH u Osovi, rodnoj župi fra Vjeke Ćurića, održat će se program kojim će također biti obilježena 20. obljetnica fra Vjekine smrti. Na taj način bit će na duhovan način biti povezani, Bosna i Hercegovina i i Ruanda, zemlja koja je fra Vjeki postala novi dom i mjesto njegovog mučeništva i počinka. (kvppbih/fia)