05.11.2017

Seminar za juniorke triju provincija ŠSF

Pod vodstvom s. Ivanke Mihaljević održan je seminar "Zaroniti u dubinu franjevačkih izvora". Sudjelovalo je 18 sestara juniorki i odgojiteljice.

Seminar za juniorke triju provincija Školskih sestara franjevaka hrvatskog govornog područja održan je u Zadru u samostanu na Arbanasima od 27. do 29. listopada. Tema seminara je bila „Zaroniti u dubinu franjevačkih izvora“, koji je vodila s. Ivanka Mihaljević. Na seminaru je sudjelovalo 18 sestara juniorki i odgojiteljice.

Kroz te darovane dane s. Ivanka je sudionice vodila u dubinu franjevačkih izvora, u njihovu ljepotu i bogatstvo, u duh franjevaštva. Put koji su prešle vodio ih je od sv. Damjana, prema Porcijunkuli i na kraju do La Verne. To je put koji je obilježio Franjin život, od njegove pozornosti i slušanja Riječi Božje do potpunog predanja na La Verni.

Važno je istaknuti Franjinu spoznaju da Bog čezne za njim, više negoli on za Bogom. Ta spoznaja ga je vodila do susreta s Njim i stvorila odnos koji je urodio plodom. Franjo se potpuno predaje Gospodinu, ali svoj odnos s Njim gradi u zajednici, „Gospodin mi je dao braću.“ 

Potrebno je buditi svoju čežnju za Kristom i dati joj prostora, jer nas ona pokreće na promjene. Upravo je Porcijunkula mjesto dviju čežnji: čežnja Franje za Isusom i Isusova čežnja za Franjom. Njegova spoznaja da ga Krist ljubi i čezne za njim bila je dovoljna da se potpuno preda Kristu na brdu La Verna. Shvativši kako polovičnost nije Gospodinu mila, odlučio je živjeti Evanđelje kako dolikuje malenom sluzi uz trajnu molitvu: „Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!“ Ovakav misterij ljubavi i izabranja Božjeg može nas voditi putom prihvaćanja i pozornosti kako bismo se sve više suobličavale Kristu i samim tim bile Njegove. Bog želi živjeti u meni, želi srce koje sve prihvaća i sve ljubi.

Stoga, važno je poput Franje vapiti: „Gospodine, što želiš da učinim?“ Franjo je na taj način primao mnogo od Boga, ali je također davao mnogo bratu čovjeku. Izabirao je zajedništvo, bilo ono savršeno ili nesavršeno. Nismo pozvani iskorjenjivati korov nego obrađivati počevši najprije od sebe. Prava obnova se može dogoditi samo u reformi vlastitog srca. Također je važno poput Klare žuditi za životnom povezanošću sa Presvetom Euharistijom. Ona je motiv i temelj svakog našeg zajedništva koje razveseljuje i izgrađuje. Franjo i Klara su primjeri kako vjerno, čista srca i duše nasljedovati i svjedočiti Riječ Božju.

Ove dane zajedništva završile smo posjetom gradu Ninu i obogatile se razgledavanjem Muzeja ninskih starina. Tamo nas je lijepo primio i ugostio župnik don Bože Barišić.

Zahvaljujući Gospodinu na svakom daru kojeg smo primile i na daru našeg sestrinstva razišle smo se u želji da u svakoj progovara Riječ Božja te da svakom stvoru budemo malena sestra po primjeru našeg oca Franje.

(s. Ivana Čujić i s. Vesna Bošnjak)