17.12.2011

Misijska izložba u Gromiljaku

Izložba je namijenjena za izgradnju srednje škole u misiji Kivum u Ruandi, gdje djeluje misionar fra Ivica Perić, član franjevačke provincije Bosne Srebrene.

U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa i Prijatelja Maloga Isusa otvorena je 17. prosinca u 15 sati u Kući Navještenja u Gromiljaku misijska izložba, jedanaesta po redu, koja se održava pod motom: Dajite i dat će vam se (Lk 6,38). Namijenjena za izgradnju srednje škole u misiji Kivum u Ruandi, gdje djeluje naš misionar fra Ivica Perić.

Svečanost otvaranja misijske izložbe popraćen je prigodnim programom, u nazočnosti velikog broja prijatelja i dobročinitelja misija, među kojima je bila i majka fra Ivice, gospođa Danica Perić i brojna njegova obitelj. Isto tako nazočili su Prijatelji Maloga Isusa i sestre Služavke Maloga Isusa, kao i veći broj sestara drugih redovničkih družbi. Svi su došli da svojim darom učine nešto lijepo za Boga i brata čovjeka.

Na početku nazočne je posjetitelje pozdravila s. Ana Marija Kesten, zamjenica provincijalne glavarice s. Admirate Lućić, te istakla da nas upravo vrijeme Došašća na osobit način poziva da djelima ljubavi posvjedočimo kršćansku brigu i solidarnost prema braći i sestrama u dalekoj Ruandi.

Na otvorenju izložbe predstavljena je i knjiga „Naš čo'ek u Africi“ novinarskog bračnog para Željka Garmaza i Maje Sajler Garmaz, koja govori o misionarskom radu fra Ivice Perića u Africi. Autori knjige odrekli su se kompletnog prihoda od njezine prodaje te će sva sredstva također biti namijenjana izgradnji srednje škole u Kivumuu. Svi zainteresirani knjigu mogu kupiti za 20 maraka u Kući Navještenja sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku, u župnim uredima ili naručiti preko internet stranice vjeko-rwanda.info. Dajte i dat će vam se!

Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka su pod vodstvom s. Marinele Zeko predstavili misiju u Kivumu. Posebnu pažnju privukla je skupina djece maskirana u male afrikance, koji su kroz riječ i pjesmu predstavili Ruandu. Posjetitelji su ih nagradili velikim i burnim aplauzom.

Uslijedilo je otvorenje izložbe koju je otvorio don Ivana Štironja, nacionalni ravnatelj PMD u BiH. Tom prigodom zahvalio je sestrama Služavkama Maloga Isusa na misijskoj zauzetosti, te je upozorio na opću klimu u društvu u kojem čak i kućni ljubimac vrijedi više od ljudskoga života. Pozvao je vjernike da više pažnje posvete ljudima oko sebe, da imaju vremena za svoje najmilije, da ne okreću glave od ljudi kojima je potrebna pomoć. Također je istaknuo da su misionari najveći biseri Crkve te da im uvijek treba pomagati u njihovim akcijama za potrebite. Na kraju je, na oduševljenje okupljenih „Oče naš“ izmolio na swahiliju.

Izložba će biti otvorena do 23. prosinca i do tada će svi zainteresirani moći kupiti nešto od izloženih božićnih ukrasa i tako pomoći izgradnju srednje škole u Kivumuu u Ruandi. (kta/g.r.)