17.05.2017

22. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende

Svetu misu u župnoj crkvi u Presnačama predvodio je mons. Marko Semren pomoćni biskup banjolučki u koncelebraciji desetak svećenika.

U petak 12. svibnja obilježena je 22. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende. U Presnačama su se okupile sestre milosrdnice iz većeg broja zajednica Provincije Majke Divne, kao i sestre iz Zagreba, ali i rodbina i prijatelji sestre Cecilije i vlč. Filipa. Svetu misu je predvodio mons. Marko Semren pomoćni biskup banjolučki s početkom  u 11 sati, u koncelebraciji desetak svećenika. Sve nazočne pozdravio je župnik mons. Ivica Božinović i zaželio dobrodošlicu. Liturgijsko pjevanje predvodila je s. M. Blanka Jeličić.

U prigodnoj propovijedi biskup Semren je podsjetio na: spomendan sv. Leopolda Mandića koji se slavi 12.svibnja, na dan kad su s.Cecilija i vlč. Filip podnijeli svoju mučeničku smrt, na četiri stotine godina vinkovske karizme i važnosti molitve za duhovna zvanja. Potrebno je „susresti Isusa" ističe biskup, kako bi došlo do promjene u našem životu, jer takva „ljubav preobražava". Biskup je citirao riječi pape Franje kako nemamo pravo zaboraviti svoju prošlost: „Narod koji zaboravlja svoja sjećanja nema budućnosti. Drage sestre, draga braćo, nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne da se svetite, nego da stvarate mir."

Osvrnuo se i na Evanđelje toga dana o Isusu pastiru i vuku koji želi ugrabiti ovce. U današnjem mentalitetu biti podložan, biti „ovca", dati se voditi je neprihvatljivo. Danas čovjek ne želi biti „ovca", tj. želi voditi samog sebe, proglasiti samog sebe mjerilom sebi. Takav čovjek „postaje izgubljen."

Misao vodilja s. Cecilije i njenog života koju je vlastoručno napisala za svoje zavjete, predajući svoj život Bogu bila je: „Oslanjajući se jedino na pomoć svoga Boga…“ Misao vodilja vlč. Filipa bila je „Meni ste učinili što učiniste jednome od ovih najmanjih".

Život takovog predanja moguć je „ako smo jedno s Isusom Kristom", jer, najveće je dobro „biti s Kristom". Na kraju biskup Semren je istaknuo: „Božja je ljubav trajna, zapečaćena. On daje pečat našoj ljubavi. Amen".

Nakon svete mise, sestre, svećenici i rodbina s. Cecilije i vlč. Filipa zajedništvo su nastavili druženjem za zajedničkim stolom uz okrepu. (s. Josipa Ćosić)