09.01.2017

Susret pripravnica Družbe sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevu

Drugog i trećeg dana susreta pripravnice i odgojiteljice sudjelovale su na duhovnim vježbama pod vodstvom generalnog tajnika BK BiH mons. Ive Tomaševića.

U duhu Božićnog otajstva, koje je bilo izvor i nadahnuće prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera za osnivanje Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, od 2. do 4. siječnja 2017. u samostanu Služavki Malog Isusa „Egipat u Sarajevu upriličen je susret za šest pripravnica iz Zagrebačke (3), Splitske (2) i Sarajevske (1) provincije zajedno s njihovim odgojiteljicama te pročelnicom za odgoj u Družbi iz Vrhovne uprave u Zagrebu koja je bila organizator ovog susreta.

Pripravnice i njihove odgojiteljice upoznale su se najprije međusobno, a potom su se pobliže susrele sa životom i djelovanjem sestara u samostanu „Egipat“. Nakon toga pohodile su katedralu Srca Isusova i u dnu katedrale molile na grob oca utemeljitelja, sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Sudjelovale su i na Euharistijskom slavlju koje je predvodio župni vikar katedralne župe vlč. Antonio Čutura. Izražavajući dobrodošlicu i pripravnicima, vlč. Antonio potaknuo je kandidatice da ustraju na putu nasljedovanja Krista i da same budu put poput Ivana Krstitelja koji je pokazao na Krista.

Drugog i trećeg dana susreta pripravnice i odgojiteljice sudjelovale su na duhovnim vježbama koje je predvodio generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. Kroz njegova predavanja i razmatranja o Božjoj Riječi, pozivu, vršenju volje Božje, Evanđelju kao zajedničkom vrhovnom mjerilu svih karizmi i Družbi, siromaštvu i ljubavi prema siromasima, pripravnice sa svojim odgajateljicama, imale su priliku dublje proniknuti u dubine duhovnosti i otkriti ono najvažnije, temelje na kojima valja graditi budućnost.

Tajnik Tomašević posvijestio im je da su prije svega svi pozvani voljeti i biti otvoreni za Božju ljubav, jer to znači biti na Kristovu putu, u onom mjestu kamo ih Bog pošalje u svojoj providnost da bi bili suradnici u spašavanju duša, spašavanju čovječanstva. Kazao je da su svi u Crkvi, a to sestrama i samo ime kaže – Služavke, pozvani na služenje onako prema Isusovu primjeru čineći što više dobrih djela i kloneći se napasti koje uvijek vrebaju da odvrate od puta Kristova. Dodao je da su pozvani i poslani biti suradnici Božji u djelu spasenja otkrivajući i vršeći volju Božju pri čovjek ne gubi nego ostvaruje svoju slobodu, unoseći u ovaj svijet Božju logiku, a ne svoju ili logiku ovog svijeta.

Tajnik Tomašević ukazao je na potrebu trajne izgradnje zajedništva i pomoć jedni drugima u traženju, otkrivanju i ispunjenju Božjih planova, boreći se protiv napasti vršenja svoje volje i ostvarenja svojih planova. Podsjetio je da je i sam utemeljitelj Stadler pisao sestrama da ih je Bog sabrao iz raznih krajeva, da kao prave Služavke služe, kako Bog sam hoće i želi. Istaknuo je i da je evanđelje temeljno mjerilo razlučivanja dobra i zla, ljubavi prema Bogu i bližnjemu i da je ono zajedničko vrhovno mjerilo svih karizmi i Družbi. Kazao je da su uistinu svi pozvani misliti, govoriti i djelovati kao Krist, jer je On Put, Istina i Život.

Potičući pripravnice i sestre Služavke Malog Isusa da gaje siromaštvo i ljubav prema siromasima, tajnik Tomašević ih pozvao da budu svjesne da je sve što imaju Božji dar te da Bogu na koljenima zahvaljuju za sve darovano i da im pri tome Bog bude najveće bogatstvo njihova srca. Govoreći o najvjernijoj pomoćnici i divnom primjeru siromaštva Blaženoj Djevici Mariji, podsjetio je na riječi nadbiskupa Stadlera da je, između svih pobožnosti, nužna za spasenje svakog čovjeka pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Istaknuo je i potrebu trajnog obraćenja i praštanja te nastojanja da budu sveti kao što je svet Otac nebeski. Potaknuo ih je da uvijek budu s Kristom i ostanu uz Krista kao vjerni suradnici u djelu spasenju tamo kamo ih Božja providnost pošalje. Po zimskom snježnom danu pripravnice i odgojiteljice također su jednog popodneva hodile sarajevskim ulicama „slijedeći stope njihova utemeljitelja Stadlera“ nakon dolaska u Bosnu i Hercegovinu i njezin glavni grad Sarajevo. Idući od samostana „Egipat“, koji je u vremenu komunizma bio oduzet pa nakon nedavnog rata vraćan u vrlo oštećenom stanju i potom obnovljen, došle su do zgrade bivše kuće matice sestara Služavki i sirotišta „Betlehem“, koja je također oduzeta u vremenu komunizma i do danas nije vraćena. Potom su došle u ulicu Mjedenica s druge strane Miljacke u kojoj je nadbiskup kupio zgradu za prvo sirotište. Također su molile u franjevačkoj crkvi sv. Ante u sarajevskom naselju Bistrik gdje je nadbiskup Stadler u siječnju 1882. ustoličen za vrhbosanskog nadbiskupa. Na mjestu današnje crkve, u Stadlerovo vrijeme nalazila se drvena crkva.

Nakon što su napravile fotografiju pred kipom svetog pape Ivana Pavla II. ispred sarajevske katedrale, pripravnice i sestre primio je šesti vrhbosanski nadbiskup kardinala Vinko Puljić u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, a pridružile su se i sestre Služavke Malog Isusa koje djeluju u Ordinarijatu. Poslije međusobnog upoznavanja kardinal Puljić je u kratkim crtama predstavio sve dosadašnje vrhbosanske nadbiskupe počevši od prvog nadbiskupa Josipa Stadlera. Ispričao je i nekoliko duhovitih zgoda iz ratnog vremena. U kućnoj kapelici, u kojoj je nekada molio i nadbiskup Stadler, predvodio je posvetnu molitvu Presvetom Srcu Isusovu čiji je veliki štovatelj bio i sluga Božji Stadler. Svi su zapjevali najmiliju pjesmu oca utemeljitelja: „O Isuse poljubljeni…“.

Duhovne vježbe završile su Euharistijskim slavljem te zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ uz sudjelovanje svih sestara samostana „Egipat“ te djeca iz istoimenog Stadlerovog dječjeg doma. Uslijedilo je zajedničko blagovanje u radosnom ozračju te prenošenje iskustava i doživljaja s duhovnih vježbi.

„Velika milost i djelovanje Duha na duhovnim vježbama bilo je Euharistijsko klanjanje, zatim sakrament pomirenja, te Euharistijska slavlja, u koja su se pripravnice sa svojim odgojiteljicama uključile svim srcem, te animirale čitanja, pjevanje i tako slavile Presveto Ime Isusovo“, kazala je nakon susreta s. Manda Pršlja koja je osmislila i animirala sva događanja. Posebnu zahvalnost uputila je tajniku Tomaševiću, zajednici sestara u samostanu „Egipat“, na čelu sa s. provincijskom glavaricom Admiratom Lučić i kućnom predstojnicom s. Anđom Vranješ te svim sestrama koje su, u skladu sa svojom službom, dale svoj doprinos. Među njima svakako su i kuharice s. Hinka i s. Petra. „Neka primjer sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, ljubav Djeteta Isusa i zagovor Presvete Djevice prati sve nas na putu spasenja za vječnost, kao i sve one kojima smo pozvani i poslani biti suradnici u djelu spasenja duše“, zaključila je s. Manda. (kta)