30.11.2016

Održan dvanaesti humanitarni koncert i prodajna izložba "Izvor radosti"

Sredstva prikupljena od koncerta i izložbe namijenjena su školovanju djece udomljene u SDE-a kod sestara Služavki Maloga Isusa (SMI) u Sarajevu.

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru održan je dvanaesti humanitarni koncert i prodajna izložba s ciljem pomoći školovanje djece u Stadlerovu dječjem Egiptu (SDE-a) u Sarajevu. Održani program u organizaciji SDE-a i HKD Napredak zamišljen je i ostvaren kao događaj zahvalnosti za jubilarnu Godinu milosrđa i sve osobe milosrdna srca. Sredstva prikupljena od koncerta i izložbe namijenjena su školovanju djece udomljene u SDE-a kod sestara Služavki Maloga Isusa (SMI) u Sarajevu.

Na koncertu su nastupili i mnoge razveseli: djeca i sestre SDE-a, Pedagoško-glazbena skupina Pravo lice, Klapa Kalelarga i Stijepo Gleđ Markos. Program se odvijao u duhu milosrđa što je bila i glavna poruka: Milosrđe je Izvor radosti. Kroz program su prisutne vodili bračni par Jelena i Stijepo Gleđ Markos. Njihove uloge voditelja i izvođača glazbenih točaka izmjenjivale su se. Ostavili su divan dojam i svjedočanstvo radosnog sebe i svojih talenata na dobrobit djece s margine društva. 

 U prodajnoj izložbi –  na štandovima za prodaju – bili su ponuđeni razni predmeti – rukotvorine – prigodni za darivanje posebno u vremenu Božića i Nove godine, dječji radovi, sestarski kolačići, ručni radovi, suveniri i ostalo što može biti od koristi u raznim prigodama. Prodajne štandove pripremili su najvećim dijelom sestre SMI s Prijateljima maloga Isusa i dobročiniteljima iz BiH, Hrvatske, Austrije, Italije i Njemačke. Među ovogodišnjim podupirateljima posebno su izdvojeni oni koji i tijekom godine ne zaboravljaju djecu SDE-a. To su: Obitelj Verice i Nebojše Grizelj, gđa Vlatka Puškarić, prof. Antun Tvrtković, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i udruga Libertas Sarajevo. Milosrđe je izvor radosti, svjedoči ovo veliko djelo umreženog milosrđa iza kojega stoje podupiratelji milosrdna srca.

Među mnogobrojnim gostima nalazili su se predstavnici crkve na čelu s apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, predstavnici Franjevačke provincije Bosne Srebrene kao i brojni svećenici, časne sestre raznih družbi, a ponajviše sestare Služavke Malog Isusa na čelu s. provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić uz podršku Vrhovne uprave u osobi nazočne s. M. Ana Marije Kesten. Svojom prisutnošću koncertu i prodajnoj izložbi djecu su podržali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, drugi predstavnici društveno-političkog života, te brojni prijatelji djece iz grada Sarajeva i drugih mjesta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U ime suorganizatora, HKD Napredak ovoj je humanitarnoj manifestaciji nazočio je predsjednik Društva prof. dr. Franjo Topić.

Pri završetku humanitarnoga koncerta obratio se nazočnima apostolski nuncij Pezzuto. Svojom riječju ohrabrio je sestre u karizmatskom služenju i primijetio da je rad s djecom i za djecu rad za nove generacije i budućnost BiH, jer su mladi njezina budućnost. 

Organizatori humanitarnog koncerta i izložbe izrekli su zahvalnost domaćinima Franjevcima Bosne Srebrene u osobi fra Joze Marinčića na ustupljenom prostoru FMSC te ostalim mnogobrojnim podupirateljima koji su pomogli da se ovaj program ostvari.

Dan radosti darivanja i milosrđa može biti svaki dan u godini, ne samo ovaj kada se održava humanitarni koncert i prodajna izložba. Oni koji žele mogu i tijekom godine biti podupiratelji djece i njihova školovanja. Oni mogu dati svoj financijski doprinos za otkrivanje i razvijanje talenata koje djeca u sebi nose, za kvalitetno i osmišljeno vrijeme praznika, posebno u ljetnom razdoblju, za edukativno-umjetničke radionice, edukacije onih koji su postigli punoljetnost i nalaze se u procesu osamostaljivanja i zapošljavanja…

Hvala svima na suradnji i doprinosu za sretnije i radosnije odrastanje djece Stadlerova dječjeg Egipta.

                                                                                                            s. M. Kristina Adžamić