15.11.2016

Proslava sv. Nikole Tavelića u Sarajevu

Misno slavlje predvodio je kardinal Puljić, u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, te petnaestak svećenika.

U sarajevskom naselju Kovačići 14. studenog 2016. proslavljen je nebeski zaštitnik svetišta i crkve sv. Nikole Tavelića. Spomendan prvog službeno proglašenog hrvatskog sveca obilježen je svečanim misnim slavljem, koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, rektorom svetišta fra Damirom Pavićem, gvardijanom samostana sv. Križa na Kovačićima fra Nikicom Vujicom, definitorom provincije Bosne Srebrene fra Jankom Ćurom, i mnogobrojnim svećenicima Sarajeva i okolice, njih 15-ak.

Misno slavlje animirala je skupina franjevačkih bogoslova koji se pripravljaju za primanje svetog reda đakonata, studenti šeste godine Franjevačke teologije u Sarajevu.

U svečanoj homiliji, koju je kardinal Vinko posvetio životu i djelu sv. Nikole Tavelića, spomenuo je između ostalog način na koji su franjevci Nikola i njegova subraća podnijeli mučeništvo. Naime, u Jeruzalemu su, 14. studenog 1391. zapaljeni, jer su naviještali Krista i njegovu radosnu vijest među muslimanima. Kako je istaknuo nadbiskup Puljić, oni su još za života izgarali za evanđelje, a tako su i dokončali živote.

Za današnju proslavu pripremili smo se svečanom Devetnicom u čast sv. Nikoli Taveliću. Svake večeri molila se sveta krunica, slavljena sveta misa, a nakon mise razmišljali smo vrlinama iz života sv. Nikola Tavelića i molili litanije u čast ovoga sveca.

Svetište sv. Nikole Tavelića, smješteno u zgradi Provincijalata Bosne Srebrene, oduzeto je kao ratni plijen i nacionalizirano 1947. godine. Međutim, kad je franjevcima u najnovije doba vraćena zgrada u posjed, pristupilo se obnovi svetišta. Na svetkovinu sv. Nikole Tavelića, 14. studenog 2013., obnovljena je crkva posvećena po rukama Vinka kardinala Puljića. Sveti Nikola Tavelić posebno se štuje u Bosni, gdje je kao franjevac 12 godina živio i radio na evangelizaciji.