11.08.2016

Svečani zavjeti s. Marije Milić i s. M. Rite Miloš u Brestovskom

Za vrijeme sv. Misi koju je predslavio biskup Semren, s. Marija iz Livna i s. M. Rita iz Gruda položile su, u ruke opatice s. Hijacinte Batinić, svečane zavjete.

U četvrtak 11. kolovoza 2016. godine, zajedno s brojnim pukom i uzvanicima sestre Klarise proslavile su blagdan svoje utemeljiteljice sv. Klare Asiške. Za vrijeme sv.  Mise koju je predslavio  pomoćni biskup banjolučki dr. fra Marko Semren, s. Marija Milić iz Livna i s. M. Rita Miloš iz Gruda položile su, u ruke opatice s. Hijacinte Batinić, svečane zavjete. U koncelebraciji su sudjelovali fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i predsjednik Konferencije VRPP  BiH, fra Nikica Vujica član Uprave provincije Bosne Srebrene i brojni svećenici.

Za tu svetkovinu sestre su se pripremale devetnicom. Fra Gabrijel Tomić, duhovnik sestara,  na početku devetnice prikazavši misnu žrtvu za sestre koje se pripremaju za polaganje zavjeta, govorio je o važnosti svjesne pripreme i molitve u ostvarivanju i življenju u svoga redovničkoga poziva. Svih šest dana je tumačio značenje redovničkih zavjeta i prigodno govorio o Godini milosrđa. Fra Miro Relota, gvardijan samostana u Fojnici, je u trodnevnici zanosno govorio o sv. Klari i klarisama koje su se u Brestovskom nastanile 1989. godine i ostale u najtežim danima rata vjerujući da će i njih Isus zaštititi, po zagovoru sv. Klare, kao što je zaštitio samostan sv. Damjana i grad Asiz od napada Saracena.

Na početku središnjeg euharistijskog slavlja biskup Semren je rekao „da se nalazimo u 800. obljetnici Porcijunkulskog oprosta i u izvanrednoj Godini Božjeg milosrđa svjesni da nas je ovdje okupila Božja ljubav, dobrota i milosrđe koje se očitovalo preko Kristove učenice sv. Klare. I Franjo i Klara nas upućuju na samoga Krista, na središte Crkve i povijesti kojega trebamo upoznati, ljubiti, nasljedovati i drugima životom i riječju naviještati. Kristova nas ljubav preobražava i omogućuje nam da drugima prenosimo snagu koja nam je darovana. Time postajemo Kristonosci – nositelji Kristove radosti evanđelja, njegovog milosrđa.“

U svojoj homiliji biskup Semren je govorio o značenju i veličini potpunog predanja Bogu ohrabrujući zavjetovanice da budu ustrajne u ljubavi i služenju poput Blažene Djevice Marije postajući sredstvo da bližnji otkrije Boga i u Njemu pronađe konačnu sreću.

Nakon homilije uslijedio je čin zavjetovanja kojim su se sestre Marija i M. Rita obvezale živjeti u poslušnosti, siromaštvu, čistoći i klauzuri po pravilu sv. Klare. Na koncu sv. mise biskup je podijelio poseban svečani blagoslov zavjetovanicama i okupljenom narodu čestitavši slavljenicama na položenim zavjetima.

Nakon euharistijskog slavlja i čestitanja slavlje je nastavljeno radosnim druženjem i okrjepom uzvanika, obitelji sestara i prijatelja, okupljenih oko zajedničkog stola. (kvrpp bih/ss. Klarise)