08.11.2011

Predstavljena knjiga fra Vendelina Karačića

O strukturi knjige i vrijednosti Karačićeva pjesništva govorio je akademik Ante Stamać, inače pisac pogovora. Istaknuo je kako Karačić koji naslućuje jeku metafizičkog istom odgovara svojim Odjecima i to u Iskonima, Dubini, Tišini, Životu i Nebu...

Knjiga pjesama "Odjeci" autora fra Vendelina Karačića predstavljena je 8. studenoga u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu. O knjizi su govorili akademik Ante Stamać, predsjednik MH Igor Zidić i Milan Bešlić. Nakladnici su širokobriješke Franjevačka galerija i Matica hrvatska.

Fra Vendelin Karačić, predavač na Likovnoj akademiji na Širokom Brijegu i suutemeljitelj Franjevačke galerije, uz to što je sklon likovnom izražavanju i rješenjima u prostoru, bavi se i pjesništvom kao još jednim načinom izražavanja koje mu, kako sam kaže, pomaže da ostane svoj u užurbanosti ovog svijeta. "Svojim bićem", rekao je Milan Bešlić, "on nastoji baštinjenu duhovno teologiju franjevačke interpretacije u svoj njezinoj jednostavnosti ugraditi u prostor u kojem živi i djeluje… Upravo takvim zauzetim radom postao je promicatelj visoke kulture na hercegovačkim prostorima."

O strukturi knjige i vrijednosti Karačićeva pjesništva govorio je akademik Ante Stamać, inače pisac pogovora. Istaknuo je kako Karačić koji naslućuje jeku metafizičkog istom odgovara svojim Odjecima i to u Iskonima, Dubini, Tišini, Životu i Nebu (naslovi cjelina u knjizi). U Odjecima Iskona postavlja jastvo kao ono koje čuje jeku i osjeti zbivanje bitka ali bez nakane da bi bio analitički tumač. U Odjecima davnine slijedi se zemaljski hod lokalitetima pjesnikove rodne zemlje. Tako se Kordićevom, Bubalovom i Stojićevom može pridružiti i Vendelinov zavičajni govor koji pejzaž, ljude i običaje interpretira u pjesmama. U Odjecima tišine uočava se kako lirski govor nije buka, galama, pa ni pljesak nego razgovor s tišinom. U odjecima života očito je kako je vrhunac stvaranja sam život i o tom pjeva pjesnik, franjevac, koji cijeni jednostavnost života u svim njegovim pojavnostima. Svi odjeci se stapaju u Odjeke neba gdje se nalazi 13 zaglavnih pjesama nadahnutih vjerom i kršćanskom gorljivošću što je posebno očito u pjesmi posvećenoj širokobriješkim mučenicima.

Zidić je govorio o Karačićevu pjesničkom jeziku i uočio kako je to "jezik visoko njegovane narodne kulture, toliko dobar da ga do sredine knjige niti ne osjetimo". To je knjiga čovjeka s finim osjećajem za jezik koji svoju daleku zvijezdu vodilju ima u A. B. Šimiću, ali opet originalan u svojoj pojavnosti. Venedelinov svijet je precizno determiniran Hercegovinom, ali ne u obliku patetičnog zaklinjanja nego u jednostavnosti pojavljivanja počevši od jezika do pejzaža i ljudi. Taj život kao i jezik teče spontano i franjevački jednostavno, sitno a opet moćno, rekao je Zidić.  (IKA)