05.02.2016

Završetak Godine posvećenog života u Mostaru

Euharistijsko slavlje je predvodio mjesni biskup, mons. Ratko Perić u zajedništvu s prisutnim svećenicima redovnicima u mostarskoj katedrali.

Oko stotinu pedeset redovnica i redovnika koji djeluju na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, uključujući i redovnički pomladak, euharistijskim slavljem u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru proslavilo je blagdan Svijećnice i Dan Bogu posvećenih osoba.

Bilo je to ujedno i zaključno slavlje Godine posvećenog života koja je, prema odluci pape Franje, obilježena u protekloj godini. Posvećeni život je poziv na proročko svjedočenje, radosno i ustrajno traženje i izvršavanje Božje volje. Bogu posvećene osobe pozvane su na velike stvari! Biti Božji znak, zraka Njegova svjetla u ovome svijetu, nositelji nade, ljubavi i radosti.

Dobrodošlicu i pozdrav nazočnima izrazio je don Željko Majić, generalni biskupijski vikar. Prigodnu molitvu i pokorničko bogoslužje kao poticaj i uvod za sakrament pomirenja s Milosrdnim Ocem, predvodio je o. Zvonko Martić, karmelićanin. U svom kratkom nagovoru o Božjem milosrđu, istaknuo je Njegovu veličinu i ljudsku grješnost podsjetivši nas da Bog ne može okrenuti srce od čovjeka, zato što je sama Ljubav. A Bogu posvećene osobe pozvane su odgajati „čisto srce“, jer ono stvara čistoću pogleda, misli, riječi i djela.

Nakon sakramenta pomirenja uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio mjesni biskup, mons. Ratko Perić u zajedništvu s prisutnim svećenicima redovnicima. Govoreći o svetoj Godini Božjeg milosrđa, u prigodnoj homiliji, kojom se biskup Ratko obratio nazočnima, istaknuo je Isusa Krista kao Lice milosrđa koji nam pokazuje lice Oca Nebeskoga. Milosrđe je krjepost i vrlina u čovjeku, a pokazuje se u konkretnim djelima i činima prema bližnjima kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa, na koja je propovjednik pozvao i sve prisutne. Bog je sućutan i milosrdan prema nama grješnicima. Isus je u svome pristupu čovjeku koristio metodu ljubavi, ali je govorio i o bratskoj opomeni. Ishod opomene je da nas vodi u obraćenje, u radost, u smisao života, istaknuo je između ostalog biskup Perić. Nakon euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo u katedralnoj dvorani uz prigodni domjenak, pozdrave i susret jednih s drugima.

Očekujem da probudite svijet jer je proroštvo glavno obilježje posvećena života, poručio je papa Franjo redovnicima i redovnicama u Godini posvećenoga života. Neka nam Milosrdni Otac pomogne živjeti evanđeosku logiku dara, sestrinstva/bratstva, te uzajamne ljubavi i različitosti koje nosimo u sebi, kako bi duhovno rasli i uzdizali se prema višim idealima. Jer, ljudi trebaju upravo originalne redovnike/ce, trebaju Boga i Njegovo lice u njima, Njegovu ljubav, milosrđe, radost, mir, nježnost, povjerenj. Stoga neka nas uvijek iznova nadahnjuje i vodi ljubav prema Bogu i bratu čovjeku, kako bi smo oplemenili i probudili svijet u kojem živimo.  (Marijana Selak)