02.12.2015

Održan molitveno-odgojni seminar za djevojke 8. i 9. razreda

Tema seminara u Bugojnu bila je "Effata - to će reći: Otvori se!", a animatorica s. Ines Vujica u suradnji sa s. Ljubicom Stjepanović i s. Ivom Klarić.

Molitveno-odgojni seminar za djevojke 8. i 9. razreda održan je od 27. do 29. studenog 2015. godine u duhovnom centru Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu. Na seminaru sudjelovale su djevojke iz: Jajca, Kiseljaka, Kreševa, Nove Bile, Podhum/Livno i Suho Polje/Kupres.

Tema seminara bila je Effata - to će reći: Otvori se! (Mk 7,34), a animatorica s. Ines Vujica u suradnji sa s. Ljubicom Stjepanović i s. Ivom Klarić.

Prvi dan susreta započele smo euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Marko Jukić, župnik župe Suho Polje/Kupres. Početak rada i druženja bilo je u međusobnom upoznavanju te gledanjem prigodnog isječka iz filma o Isusu, u kojem se On predstavlja našim prijateljem, spasiteljem, onim koji oprašta grijeh, koji je naš Put, Istina i Život. Kratki film pomogao je djevojkama u njihovoj raspoloživosti da budu otvorenije, iskrenije i slobodnije u govoru o sebi. Prvi dan susreta završile smo zajedničkom molitvom.

U subotu, u dopodnevnom radu, s. Ines je kroz predavanje, poticajne misli i poučne prezentacije pozvala djevojke da se zapute na put otkrivanja i razumijevanja termina Effata da bi se mogao nastaniti u vlastitom životu. Kako bi što zornije i za sudionice što razumljivijim jezikom progovorila, s. Ines je na samom početku djevojkama podijelila cvjetove izrađene od papira u boji koje su one zatim stavljale u vodu i promatrale otvaranje latica cvijeta. Uz promatranje su se mogli čuti komentari: ovome treba više prostora, ovaj je od malo tvrđeg materijala pa se teže otvara, vidi moj se otvorio, gledaj u mom piše Effata…  

Potom je uslijedio rad u skupinama, a zadatak je bio promatrati svoj život i pokušati uvidjeti vlastiti Effata. U izvješću svake skupine do izražaja je došla njihova kreativnost i iskrenost u razmišljanju, a povrh svega njihova molitva i želja da čuju glas Onoga koji nam neprestano ponavlja Effata.

Popodnevni rad nastavile smo u radu na biblijskom ulomku iz Markova evanđelja (Mk 7,31-37) koji je djevojkama pomogao da iščitaju Božji zov:Otvori se! Otvori se, životu u punini. U kreativnim i iskrenim izvješćima oćutjele smo molitvu i vapaj da se u svakoj sudionici seminara dogodi otvorenost Bogu-Životu. Svjesne svoje zbilje, istaknule su razlog straha od otvorenosti jer vrlo lako mogu biti povrijeđene, ali vjeruju da istinska i duboka otvorenost Bogu rađa slobodom.

Osvrt na susret pojedinih sudionica:

da bismo bili sretni u životu, moramo se otvoriti i Bogu i ljudima. Trebamo otvoriti ponajprije srce. Trebamo otvoriti uši kako bismo mogli slušati Božju riječ. Trebamo otvoriti usta kako bi širili ljubav i Božju riječ. Trebamo otvoriti oči kako bismo mogli vidjeti djela Gospodnja.

Iz susreta sam naučila da je potrebno biti otvoren za sreću i život. Da trebamo drugima pomoći da budu otvoreni. (Glorija Perković, Jajce)

Otvoriti se znači biti otvoren prema Bogu jer je Bog uvijek otvoren prema nama. Svaki oblik zatvorenosti rađa i nekim oblikom mržnje. I zato budimo otvoreni.  (Lorena Dumančić, Jajce)

Hvala vam sestre što smo u vašoj otvorenosti prema nama mogle biti dio vašega života. (N.N.)

Nedjeljno euharistijsko slavlje s Bugojanskim pukom u župnoj crkvi bilo je vrhunac našega druženja. U molitvi i pjesmi zahvaljivale smo Bogu za sve one koji se nalaze na našem putu rasta.

Na samom kraju, u zajedništvu sa sestarskom zajednicom u Bugojnu, provele smo još neko vrijeme u razgovoru, pjesmi i dogodovštinama sa seminara. Izrazile smo zahvalnost sestrama za gostoprimstvo, radost, toplinu, otorenost... i poželjele da se ovakav susret u što skorije vrijeme ponovi.

Vjerujemo i nadamo se da će sjeme posijano u nježna i mlada bića ovih djevojaka pronaći prostora za rast kako bi u svojoj otvorenosti Bogu svijetom pronosile miris Njegove ljubavi.  (s. Iva Klarić)