16.09.2015

Slavlje prvih redovničkih zavjeta u Bijelom Polju

Za vrijeme misnog slavlja u kapeli Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju, novakinje s. Matija Pačar i s. Ivana Čuić položile su prve redovničke zavjete.

Na blagdan Imena Marijina, u subotu 12. rujna 2015. godine u samostanskoj kapeli Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju, novakinje s. Matija Pačar i s. Ivana Čuić položile su prve redovničke zavjete.  Slavlje je počelo Euharistijom koju je predvodio fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije u zajedništvu s don Željkom Majićem, generalnim biskupijskim vikarom; fra Tomislavom Pervanom, duhovnikom sestara te još petnaestak svećenika.

Zavjete je primila provincijska predstojnica s. Franka Bagarić. Uz okupljenu zajednicu sestara, slavlju su se pridružili roditelji, rodbina i prijatelji novozavjetovanih sestara. Obred i znakove zavjetovanja prisutnima je prije mise ukratko protumačila s. Danijela Brekalo, odgajateljica postulantica.

Prije homilije i samog čina zavjetovanja, voditeljica novakinja s. Petra Bagarić po imenu je prozvala novakinje koje su ovim danom završile 'vrijeme kušnje', a one su pred okupljenom zajednicom izrazile želju da se polaganjem prvih redovničkih zavjeta posvete Bogu i njegovu kraljevstvu.

Prigodnom homilijom fra Miljenko je protumačio njihovu odluku kao značajan korak prema slobodi koja „ide prema darivanju sebe i svega svojega Bogu i bližnjemu.“ Obrazložio je biblijsku utemeljenost redovničkih zavjeta naglasivši svetost kao opći poziv svih članova Crkve: „Svi smo pozvani na potpuni kršćanski život i na savršenu ljubav. Svaki vjernik, prema svojim darovima i službama mora bez oklijevanja ići putom žive vjere koja budi nadu i djeluje po ljubavi. (usp. LG 41). Redovnici su pak pozvani živjeti evanđeoske savjete i svoju vjeru na proročanski način tj. svojim životnim stilom, bez ijedne izgovorene riječi, jasno i glasno navješćivati ovom svijetu onaj budući.“

Nakon propovijedi s. Matija i s. Ivana su izgovorile pred Provincijskom predstojnicom i sestrama svjedocima obrazac zavjetovanja te tu svoju odluku potvrdile potpisom na oltaru. Potom su primile blagoslovljenu koprenu i trnovi vjenčić s bijelim cvjetovima u znak saveza, vjernosti i zajedničke sudbine s Kristom. Predane su im i Konstitucije Družbe i Pravilo franjevačke obitelji uz molitvu i poticaj da životom pokažu što su pomno naučile.

Na kraju Euharistijskog slavlja, svim prisutnima, kao i predslavitelju ocu Provincijalu, obratila se provincijska predstojnica s. Franka Bagarić. Napose je čestitala s. Matiji i s. Ivani ističući: "Po ovim evanđeoskim i franjevačkim vrednotama Bog se želi po vama rađati u ovome svijetu. U mjeri u kojoj Bogu dopustite da uđe u vaš život u toj mjeri će te sve drugo moći promatrati njegovim očima i živjeti njegovim životom. Neka Bog bude vaša pomoć, a Marija i sv. Franjo vaši uzori." Zahvalila je njihovim roditeljima za roditeljsku ljubav i kršćanski odgoj kojim su  sestre Matiju i Ivanu dopratili u zajednicu Školskih sestara franjevke. Izrazila je zahvalnost i ocu Provincijalu što je unatoč mnogim obvezama pronašao vremena da bude dionikom ovog slavlja kao i za poticaje koje je uputio svečaricama i svoj okupljenoj zajednici.

Čestitala je imendan svima čije je ime izvedeno od imena Marijina kao i svim sestrama koje uz svoje redovničko ime nose i ime Marijino i na taj se način posvećuju njenoj zaštiti.

Slavlje je nastavljeno u samostanskom blagovalištu zajedništvom kod stola uz čestitanje i pjesmu. S. Matija je, uime svečarica, dirljivim riječima zahvalila Bogu, roditeljima, Zajednici i odgajateljicama kao i svima ostalima koji ih prate na putu redovništva i koji su se potrudili da ovaj dan i čin zavjetovanja budu što svečaniji i ljepši. Za ovu prigodu otac s. Ivane uz gusle je izveo pjesmu koju je Matija posvetila svom pokojnom ocu - hrvatskom branitelju koji je darovao život za Domovinu. (kvrppbih/šsf)