25.09.2011

Susret novaka Južnoslavenske konferencije

Ovogodišnji susret novaka Južnoslavenske konferencije (Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovine) održan je u Sloveniji točnije u Nazarju od 22. do 25. rujna.

Ovogodišnji susret novaka Južnoslavenske konferencije (Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovine) održan je u Sloveniji točnije u Nazarju od 22. do 25. rujna. Na susretu su sudjelovali Novicijat Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Humac), Novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda (Trsat), Novicijat Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (Visovac), Novicijat Franjevačke provincije Bosne Srebrene (Livno-Gorica) i domaćin Novicijat franjevačke provincije sv. Križa (Frančiškanski novicijat Frančiškanske province sv. Križa (Sveta Gora). Novake su u Nazarju dočekali i dobrodošlicu im zažaljeli meštar u novicijatu na Svetoj Gori fra Zdravko Jakop te domeštar i gvardijan samostana na Svetoj Gori fra Bogdan Knavs. Oni su organizirali i vodili ovogodišnji međuprovincijski susret novaka.
U četiri dana, koliko je trajao susret, novaci su posjetili mnoga mjesta i zanimljive lokacije u Sloveniji. Drugog dana susreta posjetili su jezero u Bohinju koje je ujedno površinom najveće slovensko jezero te razgledali crkvicu sv. Ivana Krstitelja. Zatim su posjetili jezero u Bledu i otočić na jezeru na kojem se nalazi crkva Marije Kraljice znamenita po zvonu želja. U Bledu su novaci također kušali bledsku kremšnitu. Nakon Bleda posjetili su slovensko narodno marijansko svetište u Brezju i baziliku Marije Pomoćnice koju je 1996. posvetio Sveti Otac papa Ivan Pavao II. te obišli muzej jaslica.
Sljedeće odredište bila je Ljubljana u kojoj su novaci proveli cijelo popodne, do kasnih večernjih sati. Najprije su posjetili crkvu sv. Franje u Šiški te samostan i pastoralni centar sv. Ante u Viču. Zatim su se žičarom popeli na stari grad i vidikovac. Spustivši se s vidikovca posjetili su središnji samostan slovenskih franjevaca na Tromostovju u kojem se nalaze provincijalat i klerikat s crkvom Navještenja Gospodinova.
Trećeg dana susreta održano je predstavljanje novicijata i novicijatskog lista "Novicijat" koji je ove godine priredio i tiskao novicijat Slovenske franjevačke provincije. Poslije predstavljanja novaci su posjetili muzej rudarstva u Velenju te crkvu sv. Mihaela u Šoštanju kraj Velenja. Potom su se vratili u Nazarje gdje su nakon ručka odigrali kratki nogometni turnir.
Četvrti i posljednji dan susreta novaci su posjetili samostan na Svetoj Gori u kojemu se nalazi novicijat te su sudjelovali na misi koju je predslavio provincijal Slovenske franjevačke provincije sv. Križa fra Stane Zore. (IKA)