04.08.2014

35. obljetnica župe sv. Ignacija Lojolskog i blagoslov kamena temeljca

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je temelje nove župne crkve i pastoralnog centra u sarajevskom naselju Grbavica u Sarajevu.

Nakon što je u četvrtak, 31. srpnja, jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji kojom pastoralno upravljaju oci isusovci, sv. Ignacija Lojolskog u sarajevskom naselju Grbavica proslavila svog nebeskog zaštitnika, na svetkovinu Blažene Djevice Marije od Anđela, 2. kolovoza, istoimena župa obilježila je 35. obljetnicu svoga postojanja prigodom čega je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio temelje nove župne crkve i pastoralnog centra.

Euharistijskim slavljem uz koncelebraciju 15-ak svećenika koji pastoralno djeluju u Sarajevu i provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, p. Ante Tustonjića, predsjedao je kard. Puljić. Na početku nazočne je pozdravio župnik p. Krešimir Djaković, koji je ukratko predstavio povijest župe te se zahvalio svojim prethodnicima za sve što su učinili za izgradnju ove župne zajednice. Nakon toga vrhbosanski nadbiskup blagoslovio je vodu kojom je zatim poškropio crkvu i pastoralni centar u izgradnji.

Na početku prigodne propovijedi kard. Puljić najprije se osvrnuo na svetkovinu Gospe od Anđela, koja se proslavljala toga dana te istaknuo veliki doprinos sv. Ante Padovanskog za širenje te pobožnosti.

U nastavku svoga obraćanja okupljenim vjernicima pojasnio je simboliku blagoslova kamena temeljca prilikom izgradnje neke crkve i pri tome rekao: „On označava na čemu zdanje počiva. Taj kamen temeljac označava Isusa Krista ili bolje rečeno ono što Crkva spominje u molitvi da je sagrađena na temeljima 12 apostola, a da je Krist zaglavni kamen.“ Zatim je naglasio kako crkva kao građevina nije sama sebi svrha, nego da ona označava živu zajednicu koja u njoj saziđuje svoju vjeru. „Crkva se gradi kako bi izgradila zajedništvo, da se u njoj vjernici hrane Riječju Božjom, tijelom Kristovim, primaju sakramente“, objasnio je vrhbosanski nadbiskup.

Potom je progovorio o svim teškoćama s kojima se susretala ova župna zajednica od svoga osnutka prije 35 godina te istaknuo da je sve počelo u nekadašnjoj mehaničarskoj radnji koja je preuređena za bogoslužje. „Simbolično umjesto auta počeli smo popravljati duše“, rekao je kard. Puljić te dodao kako je bilo potrebno 35 godina da bi se dobila dozvola za izgradnju crkve. Posebno je iskazao svoje razočarenje odnosom vlasti, kako komunističke tako i poslijeratne domaće tako i međunarodne, koja je izmišljala različite razloge kako ne bi dala sve potrebne dozvole. „Po zakonu treba da nas nestane“, razočaravajuće je uskliknuo kard. Puljić te istaknuo da su i katolici građani Bosne i Hercegovine koji žele živjeti s drugima ispovijedajući svoju vjeru.

Završavajući svoju propovijed vrhbosanski nadbiskup ohrabrio je vjernike da budu ustrajni u ispovijedanju vjere te da kroz sve kušnje prođu kao prokušana djeca Božja. „Ustrajni i složni budimo pa ćemo moći mnogo više napraviti“, zaključio je kard. Puljić.

Nakon ispovijesti vjere i molitve vjernika uslijedilo je čitanje povelje koja je podsjetnik na ovaj važan dan za župu sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici, a nju su potpisali kard. Puljić, provincijal p. Ante i župnik p. Krešimir, nakon čega je ona stavljena u kamen temeljac kojega je blagoslovio vrhbosanski nadbiskup.

Poslije Sv. mise nastavljeno je zajedničko druženje svih prisutnih oko obiteljskog stola. (kta/kt)